Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) održalo je 9. skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je podnijelo izvještaj članstvu o aktivnostima u prošloj godini i prezentiralo plan rada za 2018.

Skupština DZNAP-a (2)
Sa Skupštine DZNAP-a. Foto: Mario Ćužić/DZNAP

– Prije točno godinu dana, na prošloj Skupštini, najavili smo da nam je u fokusu za 2017. redefiniranje odnosa s press clipping agencijama, a posebno nepravedno niske naknade koju su nam plaćali za distribuiranje autorskih radova. Taj smo cilj uspješno ostvarili, nakon višemjesečnih pregovora uspjeli smo podići naknadu za korištenje autorskih djela za tisak i web sa 10 na 16 posto te za audio i video na 12 posto – izvijestila je članove predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

DZNAP će u ovoj godini, zajedno s izdavačima i press clipping agencijama, raditi na razvijanju novog modela naplate koji bi išao u smjeru većeg vrednovanja kvalitete autorskih radova u odnosu na kvantitetu.

Tijekom prošle godine iz Fonda za poticanje kulturnog stvaralaštva DZNAP je financirao tri projekta: snimanje filma Marinka Petkovića o stanju na novinarskom tržištu i poticanju svijesti o potrebi zaštite autorskih prava; projekt Tanje Ivančić Belošević i Nataše Vlašić Smrekar koje su se bavile realnošću prijetnje robota-autora stvarnim autorima te analizu namjernog plasiranja lažnih vijesti Gordena Knezovića.
DZNAP poziva članove da i dalje apliciraju s projektima koji će poticati zaštitu i razvijanje autorstva.

– Povećanje pritiska na zaštitu autorstva, s naglaskom na kvalitetnije potpisivanje, ne samo medija, nego i autora, te širenje platforme naplate naknada za distribuirane tekstove na web stranice državnih institucija i tvrtki, jedan je od najvažnijih ciljeva u predstojećem razdoblju – poručila je predsjednica DZNAP-a koji će se u 2018. agilnije baviti i usklađivanjem s regulativom koja tek treba stupiti na snagu.

Društvo za zaštitu autorskih novinarskih prava objavilo je, a Skupština potvrdila, listu svojih 150 najcitiranijih autora, na čijem je čelu sedmu godinu zaredom novinarka Novog lista Jagoda Marić koja prati rad Vlade i Ministarstva financija te pretežno piše o gospodarskim temama.

Skupstina 3
Igor Vukić, Valentina Wiesner, Davorin Penc, Renata Labaš i Igor Škevin. Foto: Mario Ćužić/DZNAP

– Lista je sastavljena na temelju izvještaja press clipping agencija o tekstovima te audio i video prilozima koji su dostavljani njihovim korisnicima. Dok su prethodnu, 2016. godinu, obilježili parlamentarni izbori pa su na višim mjestima na listi bili plasirani novinari političkih rubrika, 2017. je snažno obilježio slučaj Agrokor – pojasnio je glavni tajnik DZNAP-a Igor Vukić koji je i izradio popis autora čiji su se radovi najviše distribuirali.

Popis najcitiranijih autora dostupan je na poveznici: lista 150 autora.

Budući da su korisnici usluga press clipping agencija, uz državna tijela i institucije, najčešće tvrtke i financijske institucije, Vukić ističe da je njihovo zanimanje mahom usmjereno na gospodarske vijesti, ponajprije one u kojima se spominje njihova tvrtka ili djelatnost.
– Prema kraju godine mogao se uočiti i rast broja ukupno prodanih tekstova, što je odraz i općeg buđenja gospodarskih aktivnosti – kaže Vukić.

Članovi Skupštine usvojili su i izmjene i dopune Statuta DZNAP-a i prateće pravilnike čime je rad društva usklađen sa zakonskim izmjenama. Za novog člana Predsjedništva DZNAP-a izabran je Danijel Lijović iz Večernjeg lista. Predsjednik Vijeća časti bit će Igor Škevin, a za članove su izabrani Saša Paparella i Romana Kovačević Barišić. U Odbor za zaštitu autorskih prava imenovani su Adriano Milovan, Mario Ćužić, Ivanka Toma i Davorin Penc.

Skupština je izabrala i dvoje počasnih članova DZNAP-a. Za zasluge u osnivanju i vođenju društva u prvim godinama njegova postojanja, počasnim članovima imenovani su Ivica Grčar i Božica Babić.